Spetterfotografie

Vanmiddag met de ‘vakantiekiek’ cursisten op pad voor de laatste praktijkles. De groep was in februari al klaar, maar hebben nog even het mooie weer afgewacht. Ook vandaag hadden we honden in de hoofdrol. Eerst een groep met sint bernardhonden en even later 2 actieven honden, die een ‘bommetje’ deden in het water. De fotografen zitten er al klaar voor!
Spetterfotografie  

De honden waren onververmoeibaar en hun baasjes vond het leuk dat ze ons konden helpen, waarvoor dank!  Ook zagen we nog een Turkse bruid en bruidegom voor het kasteel. Na een wandeling door het park en moestuin als afsluiting wat drinken op het terras van kasteel Groeneveld.

 

 

 

 

 

 

 

Verschil fotowandeling of trip

Wat is het verschil tussen een fotowandeling of een fototrip?  Bij een fotowandeling wandelen we maximaal 3 – 4 km. Er is alle tijd om te fotograferen, het fotograferen is niet ondergeschikt aan het wandelen. Bij een fototrip gaat het om een thema, bv zonnedauw of lange sluitertijd en blijven we voornamelijk op 1 plek. Ook een keer mee met een fotowandeling of trip, meld je aan! Plaatsing op de reservelijst is mogelijk bij de fotowandelingen of trips die al vol zijn. VAnaf september is er plaats en indien mogelijk plan ik nog een last minute wandeling.

Look

Vorig jaar was ik met de fototrip naar de daslook te laat. Uitgebloeid en als alternatief een fotowandeling langs de voorjaarsbloeiers zoals o.a. fluitekruid. Dit jaar ging het er om spannen, de natuur liep achter. Gelukkig maakte de laatste paar warme dagen het goed. Maandag zag ik al een paar witte toefjes, toen ik langs mijn plekje ging en woensdag stonden er al veel meer in bloei.

Gisterochtend met 5 deelnemers op stap naar de daslook. Het is even wennen om zo tussen de ui en knoflook geuren te liggen. Na een korte uitleg ging iedereen lekker aan de slag. Het is zo leuk om iedereen druk aan het werk te zien! We werden eventjes afgeleid door Guus, een 10 weken oude pup die wel met ons wilde spelen. Een fotoshoot vond hij wel spannend. Zo leert hij elke dag weer iets nieuws. Het waren wel lastige omstandigheden om Guus mooi op de foto te krijgen. Veel contrast van zon en schaduw, een hond met zwarte kop en wit lijfje en Guus wilde niet echt zitten.

Nadat we genoeg hadden van de daslook, stonden er nog prachtige bomen, de blaadjes zijn net uit en hebben nog de frisgroene tint of rood-roze tint. Als afsluiting nog even gezellig een kopje koffie drinken.

 

 

 

 

 

 

 

Bokeh meester

Er zijn van die hele oude lenzen op de markt, die een prachtig bokeh geven. Ze worden nog voor een flink bedrag tweedehands verkocht. Soms lukt het met mijn 18-200 mm VR II lens ook.  Deze heet luie vakantie lens, omdat je van groothoek- normaal-tot tele kan. Maar ik ben er blij mee. Minder gesleep met lenzen en niet al te zwaar.

Deze foto is gemaakt in het bos in het Reestdal. Een laantje met bomen op de voorgrond en wat donker bos op de achtergrond. De voorste blaadjes viel mooi licht op, fris lentegroen, de blaadjes ontwaken.  Maar ook net het juiste licht op de achtergrond! Op de foto zie je vele kleine belletjes in het donkere groen op de achtergrond. En dat zonder de vintage lens 😉

Exif f/5,3, S 1/1250 sec,  ISO 800 en @ 105 mm zoom

Fris groen

Reestdal

Heerlijk weekendje weg geweest met de wandelvrienden. Dit doen we al bijna 30 jaar, ieder jaar een weekend met elkaar op pad. Ditmaal in het Reestdal, op de grens van Overijssel en Drenthe. Bij Stichting Ooievaars buitenstation “de Lokkerij” zagen we veel ooievaarsnesten en de ooievaars vlogen af en aan. Even bij de Havixhorst bij de beeldentuin gekeken en daarvoor lag een prachtig bospad met anemonen .

Reestdal

 

 

 

 

 

 

 

Leverbloempjes

Sinds ik een prachtige macro foto van Sandra Bartocha zag, was ik verkocht. De macrolens aangeschaft en oefenen. Maar dat viel nog niet mee. De foto van Sandra bleek een foto met meervoudige belichting, van leverbloempjes. Eerst op macro workshop bij Andrea Gulickx om de zachte, onscherpe sfeer te pakken te krijgen.  Sinds een paar jaar staan ze ook in de tuin. Het zijn kleine bloemetjes en wat zijn ze lastig op de foto te zetten. Maar gisteren, na een dagje in de tuin werken viel alles op zijn plek. De bloempjes stonden mooi in de schaduw, met een geel/groen struikje erachter. De macrolens erbij, op de grond en kijken via het liveview schermpje. Het was genieten!

leverbloempjes

Zonnig Hilversum

Met de vervolggroep vanmorgen op pad in Hilversum, van Dudok naar kijkbuis & Beeld en Geluid. Heerlijk om iedereen bezig te zien en wat een vooruitgang ze hebben geboekt! De meeste stromen door van de vakantiekiek cursus naar de vervolggroep. Het instellen van de camera met diafragma-sluitertijd-ISO gaat nu veel makkelijker.

Na de zomer starten er weer nieuwe groepen de basisgroep “van vakantiekiek naar mooie foto” en de vervolggroep “fotografiestijlen”. Aanmelden kan, zie tabblad contact.

Rondom de bosanemonen

 

Wat was het lekker met het zonnetje op je lichaam, echt lente! De bosanemonen stonden er vrolijk bij, genoeg kikkerdril in de vijver en nog even gezellig wat gedronken bij theetuin Eemnes. De ooievaars op het nest, de reigers druk bezig en veel mensen op het terras.

De eerste foto (links boven) is  met de telelens genomen, flink uitgezoomd. Het lukt het toch om onscherpte in de achtergrond te krijgen.
Diafragma 5,6, S 1/800 sec, ISO 800, 200 mm zoom en +0,7. In de nabewerking de kleuren iets koeler gezet. De andere macrofoto is met de macrolens genomen.


 

 

 

 

 

Olie op het vuur, ehh water

Gistermiddag met de kindercursus bezig geweest met water & druppels olie. Water en wat olie in een glazen schaal doen,wat gekleurde vellen papier, cadeaupapier, servetten, theedoeken etc. eronder en fotograferen maar. Hoe zat het ook al weer, handmatig scherpstellen, anders worden de kleuren van het papier scherp, i.p.v. de druppels.
Helaas hebben de ovenschalen wat gebruikssporen van het kokkerellen, maar daar was de pret niet minder, om, het is leuk om te doen 

Na de zomer start er weer een groep!