Een statief of ook wel tripod genoemd, is een voorwerp om scherpe foto’s te maken. Voor landschapsfoto’s of als je met langere sluitertijden wilt fotograferen. Ga je op reis en wil je niet met het statief gaan slepen is een monopod, een éénpoot een goed alternatief. Hij leunt tegen je aan, zodat je toch nog met langere sluitertijden aan de gang kan. Wel even de adem inhouden op het moment dat je afdrukt. Sommige statieven hebben de mogelijkheid om een poot af te draaien en die te gebruiken als monopod.
Hoe zoek je nu een statief uit?
Ten eerste hoe vaak ga je het statief gebruiken en wat wil je er aan uitgeven. Je kunt tot € 1000 of meer gaan of een statief bij de kringloopwinkel zoeken, als je hem niet veel gebruikt en geen eind mee gaat sjouwen. De goedkopere statieven hebben een statiefkop, waar je de camera op kan zetten, met een plaatje, die de verbinding vormt tussen de statiefkop en camera. De duurdere statieen koop je los een statiefkop, inclusief plaatje. Let ook op of het statief voldoende draagkracht heeft en jouw zware camera met telelens kan dragen.
Gewicht
Denk aan gewicht! Het liefste wil je een statief die niet al te zwaar is, als je ermee gaat wandelen. Maar hoe zwaarder het statie, hoe stabieler die staat. Een statief van carbon is lichter, maar ook duurder. Veel statieven hebben een haak aan de onderzijde van de middenkolom hangen. Een mooie plek om je fotorugzak/fototas aan te hangen. Zo krijgt je statief meer stabiliteit.
Lengte en hoogte van het statief
De meeste statieven zijn inschuifbaar, soms in 3 segmenten, soms in 4. Hoe meer segmenten het statief heeft om in te schuiven, hoe dunner de laatste delen worden, hoe instabieler het statief wordt.
Kijk ook naar de hoogte. Het statief moet met de maximale hoogte hoog genoeg zijn zodat je ook staande achter het statief goed kunt werken zonder te bukken als hij maximaal is uitgeschoven. Wil je graag laag bij de grond fotograferen met statief voor bv bloemen en/of paddenstoelen, met je het statief heel laag kunnen zetten. Vaak zie je dat de middenkolom omgedraaid kan worden, waardoor het statief nog lager kan.
Sommige statieven hebben een waterpasje erop zitten, kan heel handig zijn. Sommige statieven hebben aan de aan de onderzijde pinnen zitten, die je door draaien aan het uiteinde van de poot eruit kan laten komen, of weer veilig terug kan draaien in de poot.
Denk eraan om na gebruik en zeker op het strand, je statief goed schoon te maken!