Even relaxen

De winnende foto van het thema van de maand OP HET STRAND is de foto ‘even relaxen’ van Hester, van harte gefeliciteerd!

Er waren mooie foto’s ingeleverd, ook een paar die niet OP het strand waren gemaakt, maar in de duinen. Die zitten niet bij de toppers. Dit keer een top 5!

Nummer 1 Even Relaxen van Hester
De kleuren van de foto geven een nostalgisch gevoel, ook door het beetje overbelichten. Er gebeurt van alles op het strand waar de hoofdpersonen, die als toeschouwer op het strand zitten, naar kijken. Genieten van de zee en de activiteiten op het strand. Er wordt gevliegerd, gewandeld en gespeeld. Mooie compositie, de 2 personen in het midden, het gebouw op 1/3 links. Een mooie wolkenveeg in de lucht. Er staat wind, de vlaggen wapperen. Er zit een 2-deling in de foto, links de drukte, recht rust. Er lijkt alsof er een witte vignetering is aangebracht in de foto. Het geeft rust aan de randen en het midden gedeelte trekt hierdoor de aandacht.
Wel vind ik het wit van het zand aan de onderkant tot aan de stoeltjes te veel.  Omdat er links nog een bruine zandvlek tegen de rand zit, kan je de foto bijsnijden en ook aan de onderzijde iets van het wit afhalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto is genomen op het strand van Midsland aan Zee, Terschelling. Hester had een Martin Parr-achtig gevoel toen ze de foto nam. Martin Parr is een Engelse fotograaf, die fotografeert met een kritische blik op de moderne samenleving, met humor in zijn foto’s. Zoek maar eens op Martin Parr en de Last Resort; hoe de Engelsen op vakantie gaan. Deze foto geeft ook dat gevoel, de 2 mensen op een krukje met een enorm breed decor van zand zand en nog eens zand. Om de foto wat meer nostalgisch te maken heeft Hester een Nik filter gebruikt.

Exif gegevens F/1,8, S 1/8000 sec., ISO 25, 28 mm zoom

Nummer 2 Vogelvrij, ook van Hester
Een mooie kunstzinnige foto, heel bijzonder hoe de vogel vliegers met slierten in de lucht hangen. Alsof ze met een wat langere sluitertijd zijn genomen. De foto zou ik nog meer croppen. Het stukje groen links mag er van mij af. Zo blijft je aandacht meer bij de personen en de diagonale lijnen van de vliegers.

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 3 Strandhuisje van Anton
Het strandhuisje van Schiermonnikoog, mooi met dreigende lucht. Is weer wat anders dan met een zonnetje 😉

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 4 Cadiz van Alberdien
Een Spaanse badplaats, vol met strandgangers. Ondanks de vele mensen, kleuren en de stad op de achtergrond heeft deze foto wel wat.

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 5 Boomstronk met zonsondergang van Jacob
Een mooie voorgrond, de boomstronk op het strand met de ondergaande zon. Met links nog wat vegen in de lucht.

Een uit duizend

Jullie hebben het me wel lastig gemaakt, wat een mooie foto’s zijn er ingeleverd. Het is soms ook appels met peren vergelijken door de creatieve technieken. De ene techniek is lastiger dan de ander. Ik heb gekeken naar wat ik de mooiste foto vind.

De winnende foto van het thema Creatieve Technieken, is de low key foto “Een uit duizend” van Jacob Bremer. Van harte gefeliciteerd! Een foto van … ja wat … wat zie jij in deze sculptuur?

Ik dacht eerst een torso, een vrouwenlichaam en pas later zag ik de handen. Het doet me denken aan het kunstwerk  “de handen” van Auguste Rodin. Als je goed kijkt is deze sculptuur gebouwd met de draadkorfjes van champagneflessen. Dit ijzeren draadkorfje heet ook wel muselet en wordt op een fles mousserende wijn gezet om de kurk vast te klemmen. De foto is gemaakt in de Champagnestreek bij een kleine champagneproducent. Het object stond bij een raam. Het geeft prachtig licht op het object. Het object is geen geregistreerd kunstwerk. Jacob vermoedt dat de champagneproducent of iemand in zijn omgeving dit gemaakt heeft. Helaas is dit niet meer te achterhalen, anders had ik de naam van de kunstenaar neergezet. Het gele schijfje wat je ziet is de plaque of in het Nederlands de kroon. Dit is een klein, rond metalen schildje onder de muselet die de kurk van de champagnefles vasthoud. Tot zover de champagne muselet en plaque les 😉 . De foto is naderhand in Photoshop donkerder gemaakt. Het is een mooie low key foto, waar je naar blijft kijken, je kan er van alles in zien en ziet ook niet meteen hoe het object gemaakt is. Het blijft een spannende, geheimzinnige foto, met een opvallend geel accent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 2 Naaldbomen boven de poolcirkel van Hester, mooie bewegingsfoto, met herkenbare bomen. De bomen zijn wat grijsblauw van kleur, wat de kou versterkt.

 

 

 

 

 

 

Nummer 3 Volle kracht vooruit van Ilona, een mooie panning foto, de jeep scherp, onscherpte erachter.
Knap gedaan en dat voor iemand die een paar maanden geleden de camera uit de kast heeft gehaald en de basiscursus heeft gevolgd.

 

 

 

 

 

 

Nummer 4 Oranjetipje van Olga, mooi gedaan in Low Key, prachtig licht op de aar en oranjetipje. Het gele bloemetje links leidt een beetje af.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 5 Koninginnepage, ook van Olga, de koninginnepage spotten is al prachtig en dan nog zo mooi op de foto zetten! Van mij zou de achtergrond nog meer low key effect mogen hebben, zodat de vlinder en bloem er uitspringen.

Leuke berichtjes

Van de week de laatste les gehad van de basisgroep voorjaar 2024. Een enthousiaste groep en ik werd overladen met complimentjes. Altijd fijn als ik het fotografievirus een beetje kan overgeven. Dat geeft energie!

Inmiddels staan de data voor de fotocursussen na de zomer online! Er komt een basis fotocursus in Bussum, 2 vervolg fotocursussen, eentje in Huizen en een in Bussum en een Next Level cursus in Huizen.

Drukte

De winnende foto van de maand april, van thema watervogels is de foto “drukte” van Hester, van harte gefeliciteerd!
Er waren veel mooie foto’s ingeleverd, een top 5 dit keer!

Nummer 1 Drukte van Hester
De foto is gemaakt op Terschelling, op het wad vlakbij de Dellenwal. Zomers is het natuurlijk altijd erg licht op het wad, zeker in de middag.
Hester heeft iets overbelichte, zo zie je iets meer structuur. Het was een enorm gekakel en gefladder van de vogels, ze vechten om een goed stukje zand. 

Een veelvoud aan vogels, iets overbelicht, wat een high key achtig effect geeft. Het is licht, het is helder en lijkt net een tekening. Er is een drukte van belang, je hoort de vogels bijna kwetteren. Mooie weerspiegeling en een combinatie van scherpe vogels en onscherpe vogels. Er is 1 watervogel aan het vliegen, de scherpte zit op de vleugel. De foto heeft een open kader, de watervogels zijn aangesneden op de kanten, dat geeft een gevoel dat het buiten de foto doorloopt.  De uitsnede versterkt het effect van het open kader.

Exif gegevens: F/9, S 1/500, ISO 250 en @300mm

Nummer 2 Futenbalts van Saskia
Goed gedaan, mooie lichte foto van een verliefd stelletje futen. Door iets te overbelichten krijg je net iets meer details van de veren te zien. De futen durven elkaar bijna niet aan te kijken, net verliefde pubers. Daarna dansen ze om elkaar heen en versieren ze zich met sprieten & plantjes.

 

 

 

 

 

 

Nummer 3 Grutto van Adriana
Mooie actie foto van de grutto met wapperende vleugels en als extraatje de spetters achter de grutto. Ook heeft de foto een mooie scherptediepte, onscherp in de achtergrond, de grutto komt mooi los van de foto.

 

 

 

 

 

Nummer 4 ijsvogel aan de lunch van Evelien
Ook de fotografe heeft een knappe vangst, ijsvogeltjes zijn lastig te spotten en te fotograferen, zeker met een visje in de bek.
Grappig detail is dat ik de kleuren van de ijsvogel terug zien in het oog van de vis. Goed gedaan!

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 5 Watervogels van Daniel
Goed gelukt om tijdens de vlucht de kuifeenden scherp in beeld te krijgen! Mooie vleugels, ze lijken we doorzichtig.
De eenden staan nu in het midden, ik zou de eenden iets meer naar links plaatsen in beeld, zodat ze nog meer vliegruimte voor zich hebben.

Indrukwekkend

De winnende foto van de maand maart is de foto van de Amerikaanse begraafplaats van Anton. Het thema was 70% in één kleur. Dat bleek toch lastig te zijn. Na extra aandacht op soc. media werden de laatste twee dagen toch nog foto’s ingeleverd. Dank jullie wel! Een top 3 dit keer.

Ik zie prachtige foto’s voorbijkomen! Bij vele foto’s zie je dat er veel achtergrond meedoet in de kleur om die 70% te halen. Dat is wel een stuk makkelijker. Knapper is om met je hoofdonderwerp die ‘70% in één kleur’ te halen. Dat zie je aan de foto van Anton.

Tijdens een weekend met oud collega’s in Zuid Limburg brachten ze een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats van Margraten. Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Er zijn ruim 8.000 Amerikaanse soldaten begraven en worden 1722 vermisten herdacht op de Muren van de Vermisten. Een indrukwekkende plek. 

De foto heeft een mooie compositie, een lijnenspel met een herhaling van kruizen, met 1 afwijkend kruis erbij, met de Jodenster. We worden even wakker geschud dat er eentje anders is. De kruizen lijken ook oneindig door te lopen en door de donkere achtergrond krijg je diepte in de foto. Anton, gefeliciteerd met je eerste plaats!!!

Exif gegevens: f/13, sluitertijd is 1/1000 sec. en ISO 1250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 2 is de foto van de whiskey flessen van Manon
Ook hier is het onderwerp een groot onderdeel van de kleur bruin, mooie ritme patroon. Jammer dat hij een tikkie scheef staat, de flessen hellen naar achteren.

 

 

 

 

 

 

 

Nummer 3 is een foto die wel de achtergrond heeft meegenomen, maar zo mooi uitgevoerd is, dat de foto een 3e plek verdiend.
Dat is de low key foto van Evelien. Prachtige zwart wit foto, met veel zwart en het licht op de juiste plek, op de steel van het lepeltje. De prachtige rand is de eyecatcher van de foto. De titel van de foto is goed gevonden: Black Coffee.