Een camera of lens kiezen

Tijdens mijn cursussen krijg ik veel vragen over het aanschaffen van een camera. Welke camera is nu het best, welke camera geeft de scherpste foto’s en welke camera heeft de mooiste snufjes. Hieronder het verhaal van mijn zoektocht naar mijn eerste spiegelreflex. Dit geldt natuurlijk ook voor de compact camera en de systeemcamera. Compact camera’s zijn kleiner, hebben een vaste lens en hebben een vaak groot zoombereik. De compactcamera’s hebben veel snufjes, vaak via het menu te bedienen. De spiegelreflex is vaak wat eenvoudiger te bedienen via knopjes op de camera zelf. De instapmodellen zijn niet erg zwaar. Met een mooie zoomlens van bv 18-105mm of 18-200mm kan je tijdens de vakantie bijna alles fotograferen. Systeemcamera’s zijn een soort spiegelreflexcamera, maar dan zonder de spiegel die opklapt. Hierdoor zijn ze wat kleiner dan de full frame (professionele) spiegelreflex camera’s. Bij deze camera kan je ook lenzen wisselen, systeemcamera’s hebben een eigen reeks lenzen, die niet op de spiegelreflexcamera passen. Inmiddels bestaan er bij de meeste merken adapters, waardoor je de oude lenzen nog kan gebruiken en niet meteen alles nieuw hoeft te kopen, als je overstapt van spiegelreflex naar systeem camera.

 

 

 

 

 

 

Toen ik de overstap maakte van een goede digitale hybride camera naar spiegelreflex ben ik een fotozaak ingestapt om de camera eens in mijn handen te voelen. Vooraf had ik op internet al diverse reviews gelezen. Ik zat nog niet vast aan een merk. Ik had nog geen lenzen en kon alle kanten op. In reviews kijk ik altijd naar de conclusie, het belangrijkste stukje in mijn ogen. Wat zijn de plus en minpunten van de camera’s. Bij de minpunten is het goed om te bedenken of dat belangrijk is voor je. Een minpunt kan zijn dat de videofunctie van de camera niet zo goed is. Maar als je toch niet filmt, wat kan jou dat schelen!

In de fotozaak test ik de camera, welke camera ligt lekker in de hand? Hoe zitten de knopjes van de camera? Zitten ze op een logische plaats? Kan ik de belangrijkste functies, zoals diafragma, sluitertijd, witbalans en ISO makkelijk aanpassen. Of moet ik hiervoor het menu induiken, waardoor je soms langer bezig bent. Ik heb ook een lijstje bij me, met punten wat ik van belang vind.

Dat was in 2011, in die tijd was er een fotozaak dichtbij, die nog wel bestaat en fotospullen verkoopt. Alleen geen camera’s en lenzen meer. Er zijn een aantal grote fotozaken gekomen, verspreid over het land, o.a. in Amsterdam, Urk, Apeldoorn. 

Hieronder vind je een opsomming wat misschien voor jouw van belang is om een keuze te maken.

Budget; natuurlijk kijk je ook naar je budget. Wat wil je uitgeven voor een camera? Als je een camera met losse lenzen koopt, systeem of spiegelreflex, wordt gezegd om beter geld te investeren in de lenzen dan in de body (de camera zelf). De camera’s krijgen steeds meer moderne snufjes, zoals Wifi en het via je smartphone kunnen bedienen. Digitale techniek is leuk zoals bijvoorbeeld een draadloze afstandsbediening, maar met kou werkt een “ouderwetse” afstandsbediening met een draadje aan de camera het beste.

Gewicht; voor mij is ook het gewicht heel belangrijk. Ik ben niet groot, ik wil niet te veel gewicht bij me hebben. Ik heb kleine handen en vind de grote camera’s te zwaar. Voor een fotografie website mocht ik eens testfoto’s maken, zowel op een APC camera, als een full frame camera. Met de Nikon D810 op stap. Een prachtige camera en het werkt als een zonnetje. Maar het gewicht geeft voor mij toch de doorslag.  Ook met grote lenzen merk ik toch dat ik het te zwaar vind. Ik had een keer een 80-400mm lens te leen. Een prachtige lens, maar na een dag fotograferen had ik spierpijn in mijn handen. Misschien dat het een kwestie van wennen is.
De systeemcamera’s zijn wat kleiner en is er ook in het full frame segment.

 

 

 

 

 

 

Lenzen; wil ik een camera met losse lenzen en welke lenzen zijn er verkrijgbaar. En dan nog zo’n keuze, welke lens neem ik? Ga ik voor de standaardlens, meestal de 18 – 55 mm lens of neem ik toch meer telezoom. In 2011 wist ik dat ik het jaar erop naar India zou gaan en ik had geen zin om met vele lenzen te gaan slepen. Om nu lenzen te gaan wisselen in de woestijn bij Jaisalmer zag ik niet zitten.  Ik heb dus gekozen om alleen de body te kopen, met los daarbij de 18-200 mm lens. Een luie vakantie lens wordt het wel genoemd. Voor mij volstaat hij prima !

Zoomt de lens makkelijk in en uit? Maakt hij veel geluid of is het een stille lens.  Als je graag dieren fotografeert is dat wel van belang. Heeft de lens een beeldstabilisatie?  Dat is een anti trilfunctie op de lens. Bij Nikon heet het VR (Vibratie Reductie), bij Canon IS (interne Stabilisatie). Bij compactcamera’s zit er op de camea een trilhandje wat je aan of uit kan zetten.

Inmiddels heb ik ook een 40mm lensje. Een niet al te dure lens en altijd handig als reserve lens. Ook als je op een markt wil fotograferen is zo’n 40mm lens erg leuk. De mensen schrikken als je een toeter van een lens op je camera hebt. Dan kan je met de 40mm makkelijker fotograferen. En denk je, ik wil dichterbij? Dan zal je dit met de benenwagen moeten overbruggen. Het voordeel van dit lensje is de lichtsterke lens. Het heeft een diafragma van 2,0.Voor de spiegelreflex zijn er mooie 50mm lenzen, niet al te duur en een diafragma van 1,8.

Omdat ik macro erg leuk vind, heb ik een macro lens met een vast brandpuntafstand gekocht. Daar let je op het diafragma, dat die naar f/2,8 kan, want je wilt mooie onscherpte in je achtergrond. Kijk naar een vast brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 60 of 90 of 105 mm. Sommige zoomlenzen worden ook macro genoemd, maar of ze naar een laag diafragmagetal kunnen? Welke keuzes maak je met de vaste brandpuntsafstand. ben je alleen van de bloemen fotografie, dan is 60 mm een prima afstand, maar bij insecten en vlinders weer niet. Je moet dichterbij en dan zijn de insecten en vlinders al gevlogen. Dan is een 105 mm een betere optie.

Daarna kwam er nog een groothoeklens bij, met een klein diafragma getal. Hierbij heb ik goed gekeken naar de prijs/kwaliteit en ook naar mijn budget. Ik wilde niet de volle prijs betalen, omdat ik het idee had, dat ik de groothoeklens (nog) niet heel veel zou gebruiken. De 24-200mm lens zit toch het meest op de camera. Bewust gekozen voor een ander merk dan mijn camera, wel met de juiste vatting. Inmiddels heb ik een systeemcamera en geen aparte groothoeklens meer.

 

 

 

 

 

 

Optische zoeker; er zijn compact camera’s waarbij je alleen via je schermpje kan fotograferen. Soms is dat lastig als net de zon er op schijnt. Ik fotografeer het meest via de optische zoeker, deze stond dus op mijn lijstje.

Kantelbaar schermpje; meestal kijk ik door de zoeker, alleen bij macrofoto’s niet. Tijdens het zoeken naar een mooie compositie kijk ik op het schermpje. Anderen vinden dat via de zoeker weer prettiger. Het voordeel is dat ik niet meteen plat op de buik hoef te liggen 😉 ! Ik kan zittend of half liggend de foto maken. Ik had met mijn vorige camera een kantelbaar en draaibaar schermpje en dat was helemaal ideaal. Inmiddels heb ik een camera met alleen een kantelbaar schermpje, helaas niet draaibaar. Soms moet je concessies doen

ISO; moet de camera een hoge ISO aankunnen en niet teveel ruis laten zien. Tegenwoordig kan je al met veel hogere ISO’s aan de slag dan een jaar of 5 geleden.

WiFi / Bluetooth; is dat van belang? Ik kan bv via Wifi en/of bluetooth via een app mijn foto’s overzetten op mijn I pad/tablet / smartphone . Heel handig voor back-up van JPEG foto’s. Je kan ook je foto’s meteen delen op facebook en/of instagram. Of gebruik maken van diverse app’s, waarbij je meteen je foto’s kan bewerken. Hoewel ik dat nog het liefst op de computer doe.

Accu’s / Batterijen; ga je voor accu’s dan is een reserve accu altijd heel fijn om te hebben. Ben je net lekker aan het fotograferen en is de accu leeg. Dat zou toch zonde zijn. Ga je veel op reis en heb je niet altijd elektriciteit om je accu’s op te laden, kan je overwegen om voor batterijen te kiezen. Tegenwoordig heb je bijna overal wel stroom, je kan dit ook oplossen met een powerbank, waka waka of iets vergelijkbaars.

Vaak heb je na de aanschaf van een nieuwe camera, wel nieuwe spullen nodig, ook al blijf je bij het zelfde merk en soort camera’s. De accu’s zijn soms net anders of de aansluiting van de draadontspanner. Heb je een andere camera met een andere lens aangeschaft, heb je misschien ook een andere beschermfilter nodig en polarisatiefilter, het kan zijn dat de lens diameter net anders is, dan bij je vorige lens.

Wil je meer weten over het kiezen van een camera, reviews over camera’s en ook lenzen, kijk dan op focus review.