Nogmaals Ansel Adams

YOU DON’T TAKE A PHOTOGRAPH

YOU MAKE IT

Een foto van een fotografe die bezig is met avondfotografie. Een avondfoto vraagt wat voorbereiding van de fotograaf, het is niet zomaar even een foto nemen, maar een foto maken, bedenken wat je nodig hebt aan materiaal en welke instelling je nodig hebt op de camera. Jij, als fotograaf bepaald de keuze. De foto is gemaakt door Carla van Oostenrijk,  tijdens een fotografie vakantie in de Franse Ardennen.

Ansel Adams 1902-1984) was een zeer technische fotograaf van zwart-wit landschappen. In zijn tijd bleef hij wel de outsider onder de fotografen. Zij vonden dat de fotografen vooral de sociale misstanden in beeld moest brengen. Men vond dat Adams  ”was taking pictures of the wrong things at the wrong time.” Adams ging zijn eigen weg, hij verhief fotografie tot een kunstvorm.

Adams gebruikte groot formaat camera’s en zijn werk staat bekend om zorgvuldige samenstellingen, vakmanschap in de donkere kamer, secuurheid in toonbalans, zeer scherpe focus, verhoogd contrast en nauwkeurige belichting.

Hij vertelde dat een goede foto geen toelichting nodig heeft, maar ook niet in woorden is te omschrijven. Zijn foto’s, poster en kalenders worden nog altijd goed verkocht. En met zijn goed gevisualiseerde, technisch perfecte landschappen was Adams zijn tijd ver vooruit!

www.anseladams.com

Ansel Adams