De uitspraak van Robert Frank

THE EYE SHOULD LEARN TO LISTEN BEFORE IT LOOKS

Robert Frank (1924) is een Amerikaanse fotograaf en cineast. Hij werd bekend door zijn boek “the Americans”. Hij reisde met zijn gezin 9 maanden door Amerika om te fotograferen. Frank liet zich leiden door wat op straat gebeurde. Hij fotografeerde snel, opvallend en soms zonder door de lens te kijken.Hij kreeg kritiek op zijn foto’s. Volgens de Amerikanen waren zijn foto’s niet gekaderd, niet scherp gesteld en niet goed uitgelicht. Men vond de foto’s korrelig, somber en weinig opbeurend. Er werd een pessimistisch beeld geschetst van Amerika. Zo anders dan de foto’s uit de jaren vijftig, die een optimistische en energieke sfeer hadden. In Amerika had hij moeite om de foto’s te laten publiceren.  Hij heeft het boek in Frankrijk laten uitgeven. Later in het Engels vertaald, maar het boek was in eerste instantie geen groot succes. Pas later werd het herontdekt door jonge kunstenaars en kreeg het een cultstatus.

In 2008 is er een jubileumeditie verschenen.  Je kan al zijn werk bekijken op de site van de National gallery of Art en er nog op inzoomen ook!

http://www.nga.gov/content/ngaweb/features/robert-frank.html

Het oog moet leren te luisteren voordat het kijkt. Of moet je leren in beelden te kijken? Welk beeld is een foto waardig? In plaats van een foto van een Amerikaanse situatie heb ik een straatbeeld van Amsterdam genomen. Er staat een jonge vrouw op de foto met drie honden aan de lijn. Tijdens het uitlaten ging de donkere hond zijn eigen gang. Zijn oor moest leren te luisteren! Het eigenwijze hondje had het helemaal gehad met het wandelen. Hij ging er bij liggen en er was geen beweging meer in te krijgen! Wat de jonge vrouw ook probeerde. Het werd een soort toneelstukje op straat, er kwamen omstanders bij. Ze begonnen aanwijzingen te geven. Maar niets hielp. Na een kwartiertje was de hond uitgerust en liep weer vrolijk mee. 

Robert Frank