Wederom een uitspraak van Ansel Adams

WHEN PEOPLE ASK WHAT EQUIPMENT I USE

I TELL THEM MY EYES

De foto is gemaakt aan de Opaalkust, onderaan de Cap Blanc Nez, waar die dag een aantal kunstschilders hadden plaats genomen om het strand end e zee te gaan schilderen. Een ieder op zijn eigen manier, met zijn eigen ogen. Een foto maken is ook kijken, je kan de duurste apparatuur hebben, maar het gaat om het zien van een situatie, schoonheid.

Er liepen toeristen naar het strand, die de schilders aan het werk gade sloegen, er werden foto’s gemaakt van elkaar. Met de camera in de aanslag heb ik even gewacht tot de man, die een foto ging maken van de gehandicapte man in de rolstoel, door de knieën zakte. De foto lijkt net een toneelstukje, alsof het zo geregisseerd is. Maar als je het moest regisseren, was dat lang niet op deze manier gelukt.

De landschapsfoto’s van Ansel Adams (1902-1984) spelen een belangrijke rol in de bewustwording van de Amerikanen om hun natuur te beschermen. Met zijn foto’s wilde Adams de schoonheid en esthetiek uitdragen, maar dat had ook een keerzijde. Door zijn foto’s werden de nationaal parken zo populair dat de vele bezoekers een bedreiging vormden voor de parken.

www.anseladams.com

Ansel Adams